Så här kan det bli efter en SCT

En rolig liten sak som inrymmer allogen stamcellsdonation (celler från donator, motsats är autolog som är en transplantation med egna celler).En av de saker jag fick höra när det här kom på tal var att man kan få donatorns hårtyp då de egna cellerna i kroppen dör och byts ut.
Obs! Inte att blanda ihop med DNA. Jag har fått frågor som “kan du begå ett brott och Emelie åker dit då du har samma fingeravtryck?”. Eller en av de gulligare påståendena “jag tycker du är mer lik Emelie till sättet nu”. Svaren på dessa två är “nej tyvärr, det kan jag inte för jag har fortfarande mina egna fingeravtryck. Men det hade varit roligt!” och “det skulle jag inte tro, jag är fortfarande en vildare och mer obetänksam kvinna än henne som jag var tidigare dessvärre”.

Men! Det jag önskade starkt var att få hennes lockar… Enda sedan jag var liten har jag haft spikrakt hår. Försökte jag locka det så var det rakt igen efter några timmar trots att jag tömde hårsprayflaskan (förlåt ozonlager, jag använder knappt sånt nu). Men Emelie… wow. Dom lockarna var utöver det vanliga! Som liten hade hon verkligen korkskruvar. Gud så gulligt! Men det var såklart inte särskilt lätt att reda ut för en hår- öm. Men ju längre hår hon har fått och ju äldre hon har blivit så har det blivit fantastiskt fina avlånga lockar. Hon påstår att dom är besvärliga att tygla, men det litar jag inte på eftersom hon alltid är fin i håret.

Du kan ana besvikelsen när mitt hår växte ut, lika rakt som tidigare… Även lika galet blont så jag färgade det mörkt för att det skulle synas. Okej, det låter kanske märkligt att jag använder ordet “besviken” efter en transplantation som räddade mitt liv. Men de små sakerna måste man väl få tjura över fortfarande?

Så när jag var hos frisören för ca 2 veckor sedan så sa hon direkt “du har ju självfall“. Jovisst svarade jag, men ett fult sådant. Det ligger rakt men svänger ut längst ner. “Vill du har lockigt?” undrade hon. Jo det ville jag såklart prova! Men tydligen var jag lite felklippt för en sådan frisyr. Och jag hanterar håret helt fel efter duschen. Så hon klippte om mig, med en sax som är för lockigt hår, ändrade frisyren och visade hur jag skulle göra med det. Jag kunde knappt tro det efteråt… jag är lockig utan att ha vetat om det?! En av Emelie första kommentarer var “welcome to my hell” men till det svarar jag “thank you!“.

Jag har försökt ta ett foto men det var svårt. Delar med mig ändå. Jag ser korthårig ut men har lika långt som innan fast lockarna drar upp det. Sen är det klart att när jag drar i det mycket eller fönar mig efter duschen så blir det rakare.

Kontenta:
Transplantation kan förändra ditt hår.  Till både färg och textur. Du kan till och med bli t.ex. rödhårig om du varit blond – om din donator är det. Du bör däremot inte vänta på en donator som har den frisyr du önskar om läget är akut.

Första fotot är mitt hår innan det föll av. Min egen hårfärg också.
Andra fotot är håret innan klippningen och tillplattat. Solglasögonen satt på för ljuskänsligheten även inomhus.
Tredje fotot är håret är nu efter klippning och när det självtorkat.

Håret före återfall och transplantation

Håret före återfall och transplantation

Håret efter transplantationen. Färgat och klippt för en rakare frisyr samt plattat för att slippa utsvängningen.

Håret efter transplantationen. Färgat och klippt för en rakare frisyr samt plattat för att slippa utsvängningen.

Håret nu efter klippning för att få fram de numer naturliga lockarna från Emelie. Fortfarande färgat mörkt. Självtorkat.

Håret nu efter klippning för att få fram de numer naturliga lockarna från Emelie. Fortfarande färgat mörkt. Självtorkat.

2 thoughts on “Så här kan det bli efter en SCT

 1. Men va snyggt håret blev!
  Min donator (lillebror) har glest snagg, och ja – dom första månaderna hade jag samma frisyr! 😉 Men det har lyckligtvis gått över!
  Mycket bra tips att inte vänta på en donator med rätt hår…hahaha!
  Kram på dig!

  1. Hoppsan, jag missade den här kommentaren!
   Jo jag var lite besviken i början också när jag förväntade mig ett långt lockigt svall men bara fick centimeterkort tunt bebishår! Det var ju dessutom så jäkla blont att det inte syntes så att färga det mörkt i det skedet var det bästa jag har gjort.
   Men du, tur ändå att vi hade så bra donatorer som gav oss nytt ungt hår så vi kunde slänga av oss det slitna begagnade 😉 Det är få förunnat att vara så gammal som du och jag men ha ett hår som är 4 år gammalt!

   Kramar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *